Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) otoyollar ve boğaz köprüleri gişelerinde hızlı bir şekilde geçiş yapılmasını sağlayan sistemdir. Bu sistemde radyo frekansı ile çalışan kart üzerinden okuma sağlanarak ilgili ücret otomatik olarak hesaplanır ve kart bakiyesinden düşülür. OGS trafiği rahatlatan ve otoyol, köprü gibi yerlerin girişinde durmaksızın geçiş yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir.
OGS kartı olmadan yada kartında yeterli bakiye olmadan OGS gişelerinden yapılan kaçak veya ihlalli geçişlerde sistem araç plakasını okuyarak aracın fotoğrafını çeker ve kanuni olarak geçiş miktarının 11 katı cezayı araç sahibine tebliğ eder. Geçişten sonra 15 gün içinde kart edinmek yada karta bakiye yüklemek cezadan kişiyi kurtarmaktadır. OGS kart temin edilebilecek banka isimlerini hemen paylaşalım.
Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank ve Garanti bankası OGS hizmeti alabileceğiniz bankalardır. OGS üyeliği için ismini verdiğimiz bankaların şubelerine giderek yada internet bankacılığı üzerinden gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. OGS bakiye yükleme işleminizi de yine aynı şekilde bankaların internet yada cep şubelerinden yapabilirsiniz.
OGS den yapacağınız kaçak veya ihlalli geçişlerde 15 gün içerisinde sisteme dahil olmanız yada bakiye yüklemeniz durumunda cezalı geçiş normale çevrilerek geçiş bedeli kartınızdan tahsil edilecektir. OGS sisteminde bakiye yükleme işlemini otomatikleştirebilmeniz mümkün. Kredi kartınıza OGS hesabınız için otomatik ödeme talimatı vermeniz halinde geçiş yaptıkça sistem otomatik olarak kartınızdan geçiş ücretini tahsil edecektir. Diğer türlü OGS bakiyenizi sürekli kontrol altında tutmanız gerekecektir.
OGS kaçak geçiş veya geçiş ihlali sorgulama işlemini internet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için karayolları web sitesine giderek sisteme plaka numaranızı girmeniz ve arkasından sorgulama yapmanız yeterlidir. İhlalli geçişlerde 15 gün içerisinde ihlal ettiğiniz hususu yerine getirmemeniz durumunda hakkınızda uygulanacak idari para cezasını ceza tarafınıza tebliğ edilmeden yada tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapmanız halinde % 25 oranında indirim sağlanmaktadır. Konu hakkında 0850 460 60 60 numaralı hattan yardım alabilirsiniz.
OGS cihazları bankaya beyan edilen araçta kullanılabilmektedir. Her aracın kendisine ait bir OGS cihazı bulunmalıdır. Aksi durumlarda geçişlerde geçiş ihlali söz konusu olmakta ve kaçak geçiş cezası uygulanmaktadır.
OGS (otomatik geçiş sistemi) geçiş ihlali, yada OGS kaçak geçiş sorgulaması yapmak için lütfen linki takip ediniz. Karşınıza gelecek olan ekranda plaka numaranızı girdikten sonra sorgula butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
OGS kart varken HGS gişelerinden geçmek de geçiş ihlali sayılmaktadır. Bu sebeple abonesi olduğunuz kartın gişesinden geçmeniz gerekmektedir. Okunamayan yada ihlalli geçiş uyarısı aldığınız OGS cihazınızı OGS cihazı test noktalarında test edebilirsiniz.
OGS sistemi ile ilgili olarak ogs kart yenileme süreleri, ogs bakiye yükleme merkezleri, ogs arızalı kart değişimi ve daha fazlası hakkında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sık sorulan sorulara rehber niteliğindeki soru cevap bölümüne erişmek için linki ziyaret edebilirsiniz. OGS hakkında aklınıza takılan tüm sorulara ilgili sayfadan cevap bulabilirsiniz. Güncel otoyol ve köprü geçiş ücretleri sorgulaması ve iki gişe arası otoyol geçiş ücretleri hesaplaması için linki takip ediniz.