HGS günümüzde yolculuklar için oldukça önem arzetmekte. Araçların paralı otoyol ve köprülerden geçişlerinde hızlı ve güvenli bir geçiş sağlayan HGS’ nin açılımı Hızlı Geçiş Sistemi. HGS sayesinde araçların gişe tahsilatı gibi ilkel tahsilat yöntemlerinin ortaya çıkardığı bekleme, gereksiz yığılmalar ve sonuç olarak trafiğin aksaması gibi olumsuzlukların önüne geçilmektedir. HGS radyo frekansı kullanan pile ve enerji beslemesine ihtiyaç duymayan bir teknolojidir. HGS sistemlerinin son dönemde plakalara tanımlı olması sebebiyle araç camına yapıştırılmasına dahi gerek bulunmamaktadır. Plakanın okunması ile birlikte sistem otomatik olarak plakaya tanımlı HGS kartından gerekli tahsilatı yapmaktadır.
HGS olmadan paralı otoyol ve köprüleri kullanmak elbetteki mümkün ancak HGS olmadan veya kart içerisinde bakiye olmadan yapılacak kaçak geçişlerde süresi içerisinde lira yüklenmediği veya HGS kartı alınmadığı taktirde yüklü meblağlarda kaçak geçiş cezası ile karşı karşıya kalınmaktadır. HGS kartı olmadan veya HGS kart içerisinde yeterli bakiye olmadan yapılan kaçak geçişlerden sonraki 15 gün içerisinde kart satın almak yada karta TL yüklemesi sonrasında normal geçiş ücreti HGS kartından otomatik olarak yapılmaktadır.
HGS kartınıza internet üzerinden online HGS yüklemesi yapabilirsiniz. HGS yüklemesi için kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken epttavm.com üzerinden plakanızı girerek yükleme yapacağınız miktarı seçmek ve kartınızla gerekli işlemi tamamlamak. Böylelikle hiçbir şubeye yada bankaya gitmeden ödemenizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. HGS kartınız yok ise kaçak geçiş sonrasında 15 günü geçirmeden en yakın PTT şubesine giderek kartınızı almanız ve yeterli bakiye yüklemeniz gerekmekte.
Kredi kartı ile online HGS bakiye yüklemesi için lütfen linki takip ediniz. Karşınıza gelecek olan ekranda HGS kartınızın tanımlı olduğu aracınıza ait plaka numarasını girerek “sorgula” butonuna basmanız ve yükleme yapacağınız miktarı seçerek online ödeme işlemini tamamlamanız yeterli olacaktır.
HGS sistemini daha önce kaç kez kullandığınızı, hangi HGS gişelerinden geçtiğinizi yine internet üzerinden kontrol etme imkanına sahipsiniz. Yine aynı sistemi kullanarak HGS geçiş ihlali yapıp yapmadığınızı plaka numaranızdan sorgulayabilirsiniz. HGS geçiş ihlali sorgulaması ve önceki HGS geçişlerinizi sorgulama için linki ziyaret edebilirsiniz.
Yine E devlet üzerinden bakiye ve bakiye hareketleri, kaçak geçiş veya ihlalli geçiş gibi detaylı sorgulamalar yapılabilir. Bu hizmeti kullanarak adınıza kayıtlı HGS hesapları için ihlalli geçiş bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Listede yer alan “Detay” bağlantısını kullanarak HGS hesaplarınızın açılış ve kapanış tarihleri arasındaki son beş ihlalli geçiş bilgisine ulaşabilirsiniz.
Daha önce ihlalli geçiş yaptıysanız ve 15 günlük yükleme süresini de geçirdiyseniz indirimli ödeme için bir fırsatınız daha var. Tarafınıza gönderilen ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılması halinde İhlalli Geçiş Ücreti hariç İhlal Ceza Tutarı üzerinden %25 indirim uygulanır. İhlalli geçişlerinizin İndirimli Ceza Tutarlarına da yine “Detay” bağlantısını kullanarak ulaşabilirsiniz.
HGS sisteminden son 2 gün içerisinde yapılan geçişler veya ihlalli geçişlerin sisteme yansımama olasılığı bulunmaktadır. Bu sürelere dikkat ederek sorgulamalarınızı tekrar yapmanız faydanıza olacaktır.